Tag Archives: novel adaptasi drama

MANUSKRIP CINTA – SYAMNURIEZMIL

Manuskrip Cinta – Syamnuriezmil | Hehe novel penulis Syamnuriezmil ini memang tidak pernah mengecewakan. Sejujurnya bagi lulu novel yang satu ini agak berat kerana penulis menulis novel berdasarkan pandangan mata penulis, menulis tiap plot manuskripnya. Adakalanya lulu baca berkali-kali juga sebab nak faham. Walaubagaimanapun ianya tidak menghalang daripada lulu enjoy baca novel ni..

Mengisahkan mengenai seorang penulis novel, Dian Aryani yang berusia 30 tahun. Dia berhadapan dengan masalah untuk manuskrip keempatnya. Menurut editornya rasa cinta dan watak protagonis tu tak sampai. Yelah macam mana nak sampai kalau Dian Aryani sendiri tidak bercinta. Jadi untuk itu Dian Aryani terpaksa minta kawan baiknya, Gee carikan seorang teman lelaki untuk menyempurnakan ‘eksperimen’ manuskrip cinta dalam manuskripnya. Lalu muncullah Dr. Izak Ashaal seorang pakar tulang dan jiran sebelah, Dr. Rian Akasyah seorang doktor pakar jantung. Hah daripada langsung tidak ada calon, kini Dian Aryani ada dua calon. Sehinggalah berlaku kejadian demi kejadian yang tidak pernah terfikir oleh akal Dian Aryani. Hatinya sudah mulai memilih namun ada ketikanya tujuan asal untuk menyiapkan sebuah manuskrip yang best seller bukannya mudah… read more

CIK SERBA TAHU – SYAMNURIEZMIL

Cik Serba Tahu – Syamnuriezmil | Lulu jarang nak beli dan baca novel yang nipis. Dan untuk info novel penulis  yang satu ni memang nipis sangat, tapi hehe lulu memang minat sangat penulisan Syamnuriezmil ni, memang tidak pernah mengecewakan, so memang pilihan yang tepat untuk memilikinya dan enjoy sangat masa baca.

Novel ini mengisahkan Aerna yang di gelar Cik Serba Tahu sebab tahu apa saja yang berlaku. Asal tanya saja, dia memang tahu, dan pujian harus diberikan kepadanya kerana kecekapannya mengurus kerja, pejabat termasuk satu keluarga bos hehe. Satu hari ni dia mengenali Carl Adham, dalam satu insiden hampir berlanggar, first impression Aerna terhadap lelaki yang satu ni memang ke laut abis. Dan bila si Carl ni minta nombor telefon, selamba saja Aerna bagi nombor telefon bapak. Niat nak mengenakan Carl lah tu, tapi sebaliknya dia pula yang terkena. Boleh pulak bapak berpakat dengan si Carl tu nak kenen-kenen kan dengan Aerna. Yalah kan tak kenal maka tak cinta. Bila bapak dah siap siasat seluruh latar belakang Carl dan pujuk Aerna untuk buka hati, maka ikutlah Aerna kerumah mummy dan abah Carl.. read more