Pakar perubatan sifatkan kemalangan ngeri keatas kanak-kanak ini sebagai ‘satu dalam sejuta’

 

Pakar perubatan sifatkan kemalangan ngeri keatas kanak-kanak ini sebagai ‘satu dalam sejuta’ | Seorang ka­nak­-kanak le­la­ki berusia 10 tahun beransur pulih selepas batang besi pencucuk daging tertusuk tengkoraknya namun tidak terkena otak dalam insiden yang disifatkan pakar perubatan sebagai ‘satu dalam sejuta’. Ini kerana, jika Xavier Cunningham terkena sekurang-ku­­rangnya 2.5 sentimeter besi itu pada mana-mana bahagian ke­pa­lanya, dia mungkin cedera parah atau terbunuh. Sebaliknya, Cunningham bo­leh berdiri selepas menjalani pem­bedahan di Kansas, Ahad lalu bagi mengeluarkan besi pencucuk daging yang tertanam dari tulang pipi sehingga tengkoknya.

Ketua pihak berkuasa kesihatan universiti tempatan yang juga pakar bedah saraf, Koji Ebersole berkata, besi itu tidak terke­na mata, otak dan saraf tunjang budak itu. “Ia insiden satu dalam sejuta apabila besi itu menembusi tengkorak sedalam 13 hingga 15 senti­meter menerusi depan muka hing­ga belakang dan tidak terkena mana-mana satu daripadanya,” katanya. Ebersole berkata, pencucuk besi itu melalui ruang kecil dalam kepala Cunningham yang dikeli­lingi saluran darah utama.

“Saya tidak pernah melihat se­suatu melepasi kedalaman itu dalam keadaan mangsa selamat, apa lagi memikirkan proses pemulihan hampir sempurna walaupun tidak sempurna,” katanya. Kemalangan menimpa Cunningham berlaku tengah hari Sabtu lalu ketika dia bermain berhampiran rumahnya sebelum dia diserang sekawan lebah dan jatuh dari tangga rumah pokok ke atas besi tajam yang tercacak. Pencucuk itu me­nembusi pipi kiri Cunningham di bawah matanya dan terus melepasi tengkorak tetapi menembusi kulit tengkuknya. Cunningham kemudian berlari balik ke rumah, dengan pencucuk itu masih terlekat.

“Saya dengar dia menjerit. Cunningham datang dan besi itu terlekat pada mukanya,” kata ibunya, Gabrielle Miller. – AFP

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *