Lelaki ini dipulau penduduk kampung kerana lahir dengan ketumbuhan pelik

 

Lelaki ini dipulau penduduk kampung kerana lahir dengan ketumbuhan pelik | Seorang lelaki buta dan miskin terpaksa hidup bersendirian selepas dipulaukan penduduk kampung yang menggelarnya kurita. Chi Zhoujing yang menetap di kawasan pedalaman di tenggara China menjalani kehidupan bersendirian sejak beberapa tahun lalu selepas ketumbuhan misteri di kepalanya menyebabkan dia kelihatan amat hodoh. Chi yang kini berusia 24 tahun dilahirkan dengan ketumbuhan itu yang membesar dengan cepat, menyebabkan seluruh mukanya cacat dan juga menyebabkan dia buta. Walaupun dibesarkan keluarganya, mereka tidak dapat membiayai kos rawatan kerana miskin.

Akhirnya, mereka tidak tahu apa yang menyebabkan ketumbuhan itu. Keadaan yang dialami lelaki China itu sama dengan nasib seorang kanak-kanak berusia lapan tahun di Alamaba Amerika Syarikat. Amare Stober digelar makhluk asing oleh pembuli kejam kerana dia dilahirkan dengan neurofibromatosis jenis satu (NF1). Selain menyebabkan mukanya herot, Stober menghadapi masalah untuk belajar dan juga menyebabkan sebelah matanya buta. Kes sama juga berlaku pada seorang wanita berusia 39 tahun di Casablanca, Maghribi. Samira Benhar, 39, cacat akibat ketumbuhan besar pada sebelah kanan mukanya, yang menutup matanya.

Bagaimanapun, dia lebih bernasih baik kerana berjaya menjalani pembedahan membuang ketumbuhan itu dan mukanya ‘dibina’ semula. -AFP

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *